Dr. Bod Péter Ákos

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990 és 1991 között országgyűlési képviselő, majd 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Részt vett az 1990-es választásokon győztes Magyar Demokrata Fórum gazdasági programjának kialakításában és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában.
Az Antall József vezette kormányban ipari és kereskedelmi miniszter volt, a tárgyalásokon való részvételével sikerült elhárítani a „taxisblokád” néven ismert belpolitikai válságot, amely a benzinárak emelkedését követte.
1991-ben kinevezték az MNB elnökévé, amelyről 1994 végén a Horn Gyula vezette szocialista kormány nyomására lemondott.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank  igazgatótanácsának tagja, ahol Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviselte.  
1996-ban az Antall-kormány több tagjával együtt átlépett a Magyar Demokrata Néppártba, amelyből 2001-ben kilépett.

Ezt követően nem vállalt politikai főszerepet, de tanácsaival, írásaival a magyar jobboldal pártjainak közelében maradt: Orbán Viktor első kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként működött közre, később pedig az MDF külső gazdaságpolitikai tanácsadója lett. Gyakran bírálta az MSZP-SZDSZ kormányok költségvetési politikáját. A 2006-os országgyűlési választások két fordulója között Orbán Viktor Fidesz-elnök őt ajánlotta az MDF-nek közös miniszterelnök-jelöltnek.

2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 

Vissza az előadókhoz