K√°v√©zzunk egy√ľtt!

Hiba volt a minisztereln√∂ktŇĎl egy mondaton bel√ľl haszn√°lni a ‚Äěh√°bor√ļ‚ÄĚ √©s az ‚Äě√°llampap√≠r‚ÄĚ szavakat!

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990–91-ben országgyŇĪlési képviselŇĎ és gazdasági miniszter, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, 1995-tŇĎl az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank tisztségviselŇĎje, akivel annak apropóján beszélgettem, hogy a kormány hagyományos és kevésbé hagyományos eszközökkel próbál rávenni minket,
vásároljunk állampapírt.

Reménygenerátorok - segélyakció Ukrajnába

Kijevi Karácsony néven indított egy felhívást magánemberként Bojár Iván András, közösségi oldalán. Vigyünk fényt és meleget oda, ahol most elveszett. Indítsunk Ukrajnába egy rendkívüli segélyszállítmányt, amelybe genetárok kerülnek.
Néhány hét alatt sok millió forint és 13 berendezés gyŇĪlt össze.
A " Remény Generátorai" - az Európai Parlament így nevezte el ezeket az életeket mentŇĎ berendezéseket, európaszerte. Magyaroszágról Bojár Iván András karácsony elŇĎtt szállította Ukrajnába a reménygenerátorokat. 

Részletes beszámolóját blogunkon is olvashatják.

  

Mit tehet√ľnk a k√°nikul√°ban?

"Idén ültessük el, azokat a fákat, amelyek elviselhetŇĎen fogják tartani lakóhelyünk éghajlatát " - ÜRGE-Vorsatz Diana klímatudós professzor üzenete ez az idei kánikulában. Az éghajlatváltozás tünetei már jól érzékelhetŇĎek. 
A jövŇĎnk elkezdŇĎdött?!

Ürge- Vorsatz Diana személyes üzenete a 2022. nyarán, teljes terjedelmében blogunkon.  

Az utolsó forró nyár

Az, hogy honnan fúj a szél nagyon is fontos az éghajlatunk szempontjából. A klímatudósok a napokban észlelték: az óceáni légköri mozgás megváltozott. A La Nina "elszabadult", megváltozott az eddig általnuk megszokott dinamikája. Így már idén rendkívüli száraz, forró nyarat hoz térségünkbe és kiemelkedŇĎen erŇĎs hurrikán szezont ígér a Csendes óceán térségében.

Az elsŇĎ igazán száraz forró nyár, amely egyben az utolsó is lesz - a kutatások alapján elkezdŇĎdött az a korszak, amelyben az idei, rendkívüli száraz nyár után már csak melegebb nyarak várhatóak. 

ElŇĎadónk, Ürge-Vorsatz Diana professzor összegzése bejárta a hazai sajtót. Mi most a teljes, átfogó elemzést adjuk közre blogunkon. 
 

 

Boj√°r Iv√°n Andr√°s: √Čp√≠t√©szek, ne √©p√≠tsetek

Építészek, ne építsetek ! - meglepŇĎ felszólító mondat, egy online építészeti magazin fŇĎszerkesztŇĎjétŇĎl. Felkiáltás és felszólítás, kérés és szakmai feljajdulás az éghajlatváltozás kapcsán, a kortárs építészekhez, és megrendelŇĎiekhez egyaránt. 
BOJÁR Iván András nagy visszhangot kiváltott írása volt a 10 Millió Fa "gyökere"

A teljes bejegyzés most elolvasható itt, BlOGUNKON

M√©rŇĎ L√°szl√≥ √©s az algoritmusok

"Az algoritmusnak nem lehet odatelefonálni, hogy ezt kicsit futtassa meg jobban, azt meg inkább hallgattassa el" - fogalmazta meg szellemesen professzor dr. MÉRŇź László. Megállapítására akkor jutott, amikor elunva a magyarországi billegŇĎ média-egyensúlytalanságot, saját Social Media bejegyzésekbe kezdett. Olvasottabb lett a saját maga által megosztott jegyzete, mint korábban az online lapoknál megjelentetett írásai. 
Az FB algoritmus viszi amit érdekesnek talál. Érdekesnek pedig azt találja, amit MI érdekesnek találunk. 
Az algoritmus valóban nem befolyásolható!
De az algoritmus befolyásolhat? 

Izgalmas kérdésre - izgalmas a válasz. 
Profeszor MÉRŇź László elemzése, teljes terjedelmében blogunkon.