Kávézzunk együtt!

A Profi Balekok

A Zöld "Balek" - elsőre talán nehezen hihető, mégis igaz, hogy a legszebb és legkifejezőbb címet választottuk BOJÁR Iván András előadásának a Tudományos Stand Up műsorán. Nem a Balek szóval volt a gond,  hanem az értelmezésével. Lekicsinylő, degradáló, és ép ellentéte lett a Profinak. A rászedhető, az átverhető, a lenézhető. 
Mérő László professzor azonban a közelmúltban újraértelmezte, szellemesen és találóan megalkotta a Profi Balek kifejezését. A bátor, az elveihez hű és tántorithatatlan. Mérő László gondolatai és jegyzete inspirált bennünket a cím választásnál. a bátor balekokról, a balekok bátorságáról az elgyávult,megcsonkított lelkű dörzsöltekkel szemben. 
Baleknak lenni igenis klassz dolog! Bátor, önazonos és gyengéd - ahogyan Bojár Iván András és tevékenységei. 

Nagyszerű és inspirálló gondolatok KÉT BÁTOR balekról, a zöld balekság igaz és elgondolkodtató történetének részleteivel, a tovább gomb után.

KÁVÉZZUNK EGYÜTT... 

Tudomány az éghajlatról: IPCC jelentése 2021.

Az éghajlatváltozásért egyértelműen az emberi tevékenység tehető felelőssé - ezzel a kijelentő mondattal zárult a közelmúltban az egyik legfontosabb szakmai tudományos vita. A szomorú tényt az IPCC és a Cornell Egyetem elemezései megerősítették.

A tudomány egyik legfontosabb és legégetőbb kérdése: a klímaváltozás. A Tudmányos Stand Up műsorán 2021. októberétől, folyamatosan szerepel ez a téma! 3 előadó vadonatúj előadása, Agrár - Klíma Bérletünkben is megtekinthető:https://tudomanyosstandup.hu/berlet/agrar-klima-berlet 

A tudományos világ eredményeiről pedig folyamatosan beszámolunk. 

Forr a bor - előválasztási matek

Mérő László matematikus a tudomány embere. A tudomány pedig objektív, párt- és jelölt független. Az előválasztások mérhető kérdéseiben is! Mérő professzor kiszámolta, amit a rendelkezésre álló számok alapján lehetett. 
"Mindegy miben hiszel, ami tudományos állítás, arról ugyanazt kell, hogy mondja hívő és hitetlen! A tudós fantáziáját nem korlátozza semmi, de tudósként csak akkor jár sikerrel, ha gondolkodásának eredményét a tudomány lassú, nehézkes, erősen korlátozott nyelvén is el tudja mondani, azaz ha gondolkodásának eredménye teljesen objektívan is kifejezhető, úgy, hogy kielégítse a tudomány kritériumait..." - Mérő László

Előválasztási-matek a világhírű professzor nagy sikerű írása.   

Aquapónia - vízművelés halakkal

Földművelés helyett itt a vízművelés. Amikor a növények nem látnak talajt, csupán vízet. A tápanyag ellátásról halak gondoskodnak. Egy aquapónia kis befektetéssel,  egy kert végében is elkészíthető.

Göncz Péter, az egyik első hazai nagy kisérletező, halai segítségével ízes növényeket nevel.
Aquapónia most! - Hol tart? című előadása 2021. november 12.

 

Szerelem és egyéb felhajtások

A költők évezredek óta nyavalyognak azon, hogy a szerelem így, meg a szerelem úgy, de soha senki nem teszi fel azt az egyszerű kérdést: tulajdonképpen mi a fene ez a szerelem? Persze kérdés, jó-e tudni, mi van a párizsiban? Természetesen nem, de előbb-utóbb úgyis mindenki megtudja az igazat...

 

Szendi Gábor teljes írása a folytatásban...

Miért éppen Európa?

2004-ben kezdődött számunkra. Előtte csak egy fogalom volt, egy idea, egy vágy az Európához tartozás. Úgy tudtuk jó lesz, euro és egységes felszabadul(t)ság. Harmincegyév telt el a rendszerváltás óta, és közben tizenhét év az unió polgáraiként...

MÉRŐ László írása: 
"...ezért merült komolyan fel, hogy definiáljuk végre pontosabban, mit is jelent az európai identitás, mi a közös bennünk azon kívül, hogy ezen a földrészen születtünk. Én egyetlen olyan dolgot látok, ami jelenleg csakis és kizárólag Európára jellemző: az a gondolat, hogy a háború elkerülhető azzal, ha sokkal jobban ki merjük szolgáltatni magunkat egymásnak annál, mint amennyire valaha is el tudtuk képzelni, hogy ki merhetjük..."