• √úgyf√©lszolg√°lat / technikai seg√≠ts√©g
  • +36-20-384-0062 office@tsu.hu

+ Bogdán László

Szegény cigány családban született Pécsett, 1974-ben. Apja bányászként dolgozott.

1992-tŇĎl a Nokia egyik beszállítójánál, a finn tulajdonban lévŇĎ Elcoteq Magyarországnál kezdett dolgozni. Önképzéssel fejlesztette tudását. Munkahelyén végigjárta a hierarchia összes lépcsŇĎfokát, ahol egyre inkább felismerték ösztönös vezetŇĎi képességeit. Közben 2002-ben függetlenként Cserdi alpolgármestere lett, majd ugyanott 2006-ban polgármesterré választották, és 2010-ben, második polgármesteri ciklusára megválasztva már mint termelési vezetŇĎ vált meg korábbi munkahelyétŇĎl.

2013 májusában országos vitát váltott ki sokak szerint brutális bŇĪnmegelŇĎzési programja, amelynek keretében cigány gyerekeket vitt sokkoló börtönlátogatásra fiatalkorúak és felnŇĎttkorú elítéltek börtönébe.

KezdetektŇĎl ellentétbe került a hivatalos, politikai pártokhoz kötŇĎdŇĎ cigány szervezetekkel. De neheztelésüket kifejezetten kiváltotta azoknak a nézeteinek a nyilvános hangoztatásával, mely szerint ezek a cigány szervezetek elherdálják a cigányoknak szánt állami támogatásokat, feleslegesek, sŇĎt kártékonyak, s ezért fel kell számolni ŇĎket.

Nyilvánvaló sikerei ellenére vitatottak és támadottak öngondoskodásra alapozott támogatási elképzelései.

Cserdiben a gyakorlatban valósította meg fejlesztési elképzeléseit. Oktatást indított a családoknak háztáji gazdaság üzemeltetéséhez szükséges szakismeretek megszerzésére. A falu tulajdonában lévŇĎ földeken mezŇĎgazdasági termelésbe kezdtek, hagymát, krumplit termesztenek, állattartással foglalkoznak, fóliasátort építettek. A megtermelt feleslegbŇĎl szegény családokat támogatnak országszerte, Pécsett, de még Budapesten is.

Polgármesterként támogatja a közmunka intézményét, és falujában kertészeti közmunka lehetŇĎséget biztosít. Közösen hozták rendbe a falu házait.

Tevékenységének következtében a korábban az egyik legrosszabb bŇĪnügyi statisztikájú faluban mára a munkanélküliség szinte teljes felszámolásával párhuzamosan csaknem teljesen megszŇĪnt a bŇĪnözés is.Véleménye szerint sikereinek egyik titka a jelenlét. A személyes részvétel a közösség munkájában. A problémák szépítgetés nélküli kimondása. Különösen nagy figyelmet fordít az iskoláztatásra, tehetséggondozásra, a cigány kisebbség többséggel kialakított kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatára.

Bogdán amatŇĎr mŇĪvészként is kipróbálta magát: a falu holokauszt emlékmŇĪvéhez készített gravírozásos technikához illeszkedŇĎ vegyes technikával nagy méretŇĪ többalakos absztrakt alkotást.

2009. megkapta a Reader’s Digest magazin “Az év hŇĎse” címet, 2003-ban “Az év embere” Baranya megyében, 2015-ben a Civil Becsületrend kitüntetettje.

2015-tŇĎl Magyarország tehetséggondozó nagykövete.

2020-ban öngyilkosságot követett el. 

Vissza az elŇĎad√≥khoz